Koka skaldjur

kokta_skaldjur

Alla vet att skaldjur måste kokas levande. Skaldjur som är självdöda duger inte som människoföda. I synnerhet inte om dom är döda redan i havet. Därför måste Nordhavsräkan kokas ombord på båten. Den fiskas på 200 meters djup och tryckförändringen medför stor påverkan. Annorlunda är det med havskräfta som fiskas på 40 meters djup och i synnerhet krabba och hummer som lever på omkring 20 meters djup.

Det självklara receptet på våra skaldjur på västkusten är kokning. Beräkna 500 gram skaldjur per person. Räkorna behöver vi inte tänka på eftersom dom är kokta redan på båten. Havskräfta, krabba och hummer är också självklart att äta kokt och det får vi oftast ordna med själva.

kokt_hummer

Receptet är busenkelt. Du behöver en rejäl kittel. Gärna 10 liter eller större. 3,5% salt ska det vara i vattnet. Samma som i havet. Havssalt naturligtvis. Har du tillgång till friskt havsvatten är det allra bäst. Då saltar du förstås inte. Kommer att ge bästa smaken på dina skaldjur. När vattnet kokar upp är det dags att lägga i skaldjuren. Då blir det lite kallare i grytan och du kan slå i mer kokhett vatten om du har. Ta tiden från att det kokar upp igen. Ju snabbare dess bättre så blir köttet hårt och fint. 8-12 minuter för hummer beroende på storlek. 10 minuter för krabba. Havskräftorna ska bara koka upp. Om skaldjuren har legat råa i frysen spelar ingen roll. Samma koktid från det att vattnet kokar upp på nytt. Bäst smakar skaldjuren om dom får svalna i sitt spad och om du har kort om tid funkar det fint med iskallt vattenbad. Kokta skaldjur skall sparas i kylen max 48 tim. Lukta ordentligt på dom innan du äter. 

Serveras med bröd, aioli, dill, (gurka), citron och ett passande vitt vin. Ett alternativ kan också vara västerbottenpaj.